Vad är ett yrkesprogram?

Ett yrkesprogram är rätt val för dig som är praktisk och vill lära dig ett yrke från grunden. Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett yrke. Programmet ska vara grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid praktik. Det ska leda till att du blir anställningsbar och det kan ge dig förutsättningar för eget företagande. Det finns tolv olika nationella yrkesprogram med ett flertal olika inriktningar.

För vem passar ett yrkesprogram?

Det finns så många olika yrkesprogram och inriktningar att det finns något för alla. Men
ett yrkesprogram är främst rätt val för dig som är praktisk och vill lära dig ett yrke från grunden och har talang och intresse för områden som till exempel bygg, design, fordon, handel, hälsa, service, it, teknik och vård.

Måste man vara bra på slöjd för att gå ett yrkesprogram?

Nej, men inom många av yrkesprogrammen är det en fördel att vara praktisk.

Hur ser karriärmöjligheterna ut efter ett yrkesprogram?

Det finns alla möjligheter att göra karriär inom det yrkesområde du är intresserad av. Väljer du ett yrkesprogram har du möjligheten att börja jobba direkt efter skolan.

Är det bara killar som går ett yrkesprogram?

Absolut inte. På fyra av yrkesprogrammen är det flest tjejer och på fem av programmen är det flest killar. På tre av programmen är det jämnt fördelat.

Är det mycket praktik på ett yrkesprogram?

Det finns två olika utbildningsvägar inom ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är du halva delen av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Resten av tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel idrott och svenska och ibland vissa delar av yrkesämnena. Väljer du att läsa programmet skolförlagt har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det äger rum på en eller flera arbetsplatser.

Är det verkligen störst chans att få jobb efter man gått ett yrkesprogram?

Inom följande yrkesområden är det arbetskraftsbrist och de flesta av yrkena på listan är yrken du utbildar dig till genom ett yrkesprogram.

 1. Data/it
 2. Pedagogiskt arbete
 3. Tekniskt och naturvetenskapligt arbete
 4. Bygg och anläggning
 5. Hälso- och sjukvård
 6. Installation, drift och underhåll
 7. Hotell, restaurang och storhushåll
 8. Transport
 9.  Tillverkningsarbete
 10. Naturbruk
 11. Socialt arbete
 12. Service- och säkerhetsarbete

Källa: Arbetsförmedlingen våren 2019

Måste jag ha stark rygg för att gå bygg?

Nej men det är alltid bra att träna och vara rädd om sin kropp.

Kan jag plugga vidare efter jag gått ett yrkesprogram?

Oavsett yrkesprogram så har du möjlighet att läsa de kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Så ja du kan plugga vidare.

Kan jag jobba utomlands efter jag gått ett yrkesprogram?

Det finns alla möjligheter för den som vill jobba utomlands om man väljer en yrkesutbildning. Det är vanligt att göra detta för att lära sig mer och skaffa erfarenheter som kan vara värdefulla för en fortsatt karriär.

Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program?

Ett yrkesprogram är som det låter på namnet, ett program som leder dig till ett yrke. Programmet ska vara grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik. Det ska leda till att du blir anställningsbar och det kan ge dig förutsättningar för eget företagande. Ett högskoleförberedande program är precis som det låter, programmet förbereder dig för att läsa på högskola. Du blir förberedd för fortsatta studier på universitet och högskola. Du läser mer engelska och svenska än elever på yrkesprogram. Du har ingen färdig yrkestitel efter studenten.

Hur ska jag veta vilken skola jag ska välja?

Besök gymnasiemässor och öppet hus så kommer du få en bra bild av vilken skola du ska välja. Här hittar du information om öppet hus på olika platser i landet »

Kan man bli kock, webbdesigner och frisör efter ett yrkesprogram?

Ja och ca 100 andra yrken. Så kolla in yrkesprogrammen som passar just dig.

Nämn ett skäl till varför jag ska gå ett yrkesprogram på gymnasiet?

För att du ska ta vara på din talang.