Restaurang & livsmedel – Yrkesprogram | DinTalang

Restaurang & livsmedel

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera. Grundläggande behörighet för möjligheten att läsa vidare på högskolenivå ingår i alla yrkesprogram från och med höstterminen 2023.

Det här lär du dig

  • Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
  • Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande.
  • Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.
  • Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor (Praktik/APL).

Inriktningar och jobb:

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori.

Exempel på jobb:

  • Bagare
  • Konditor

Kök och servering

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.

Exempel på jobb:

  • Kock
  • Servitris/servitör

Plugga vidare?

Vill du plugga vidare på högskolenivå efter gymnasiet, så kommer det lite exempel här. Du kan plugga vidare på antingen högskola eller yrkeshögskola.

 

  • Köksmästare
  • Dietist
  • Restaurangchef
  • Sommelier