Vanliga frågor och svar
Du har säkert mängder med frågor. Vi har valt ut några av de vanligaste och svarar på dem här. Har du andra frågor så skriv till oss på Instagram eller Snapchat, sök bara på DinTalang. Och du, alla frågor är såklart anonyma.
– Passar ett yrkesprogram mig? –
Måste jag bestämma nu vad jag ska göra för resten av livet?
Gymnasievalet kan upplevas som ett livsavgörande val, men så är det absolut inte. De allra flesta byter jobb flera gånger i livet. Gymnasievalet är viktigt, men det avgör inte hela din framtid.
Hur ska jag veta idag vad jag vill jobba med om 20 år?
För vem passar ett yrkesprogram?
Det finns så många olika yrkesprogram och inriktningar att det finns något för alla. Följ din magkänsla när du väljer gymnasium och utbildning, inte vad andra tycker och tänker. Men ett yrkesprogram är främst rätt val för dig som är praktisk och vill lära dig ett yrke från grunden och har talang och intresse för områden som till exempel bygg, design, fordon, försäljning, hälsa, service, it, teknik och vård.
– Jobb, karriär och vidareutbildning –
Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program?
Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett yrke. Programmet ska vara grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik och det ska leda till att du blir anställningsbar och det kan ge dig förutsättningar för eget företagande. Ett högskoleförberedande program förbereder dig för fortsatta studier på universitet och högskola. Du har ingen färdig yrkestitel efter studenten.
Kan jag plugga vidare efter jag gått ett yrkesprogram?
Ja. Grundläggande högskolebehörighet ingår i programstrukturen för alla yrkesprogram. Det innebär att du inte behöver välja till kurser, du kan däremot välja bort dem om du inte vill få grundläggande behörighet.
Kan jag jobba utomlands efter jag gått ett yrkesprogram?
Det finns alla möjligheter för den som vill jobba utomlands om man väljer en yrkesutbildning. Det är vanligt att göra det för att lära sig mer och skaffa erfarenheter som kan vara värdefulla både i arbetslivet och utanför.
Kan man ändra sig?
Självklart kan du ändra dig. Inget är hugget i sten, inte ens ditt gymnasieval. De allra flesta människor byter arbetsplats och yrke under sitt liv. Du har också den möjligheten.
– Välj rätt efter dina förutsättningar –
Är det mycket praktik på ett yrkesprogram?
Det finns två olika utbildningsvägar inom ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är du halva delen av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Resten av tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel idrott och svenska och ibland vissa delar av yrkesämnena. Väljer du att läsa programmet skolförlagt har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det äger rum på en eller flera arbetsplatser.
Mina föräldrar vill påverka mitt gymnasieval. Hur kan jag prata med dem om mitt val?
Ett sätt att prata kring gymnasievalet är att fråga dina föräldrar vad de studerade på gymnasiet och hur de tänkte när de gjorde sitt val. Förklara hur du tänker kring ditt gymnasieval och berätta för dem vad du behöver för stöd från dem. Ibland kan även föräldrar behöva vägledning, även om det inte är de som ska välja gymnasium. Ett tips är att ni tillsammans läser eller kollar på filmer om de programmen du är intresserad av. Men viktigast av allt, kom ihåg att det är ditt val och våga lita på din magkänsla.
Vad är det som är så bra med ett yrkesprogram?
Du får en yrkestitel, arbetslivserfarenhet genom praktik (alltså det arbetsplatsförlagda lärandet, APL), du kan gå ut och börja arbeta i princip direkt efter gymnasiet och dessutom blir du ju grundläggande behörig till vidare studier om du skulle vilja studera på exempelvis högskola, universitet eller yrkeshögskola.
Hur funkar det här med omval?
Omval är en andra chans kan man säga. Det är nu du får chans att ändra i din gymnasieansökan. Du kan lägga till eller ta bort program, ändra inriktningar, rangordning på skolor och lägga till eller ta bort skolor. Du kan ändra hur mycket du vill utan att det påverkar dina möjligheter att bli antagen till det program eller den skola du vill. Men glöm inte att skicka in din ansökan innan sista datumet för omval. Ändrar du i din ansökan EFTER omvalsperioden så kan det påverka dina möjligheter att bli antagen till det du vill. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare om du känner dig osäker.
Gymnasievalet är långt från ett enkelt val för många. Programmen är många, inriktningarna fler, för att inte tala om jobben i slutändan! Men bara ta det lugnt och lyssna till dig själv först och främst. Det är ditt val och är du osäker så kan du alltid prova att göra vårt test.