Frågor & svar | DinTalang

Vanliga frågor och svar

Du har säkert mängder med frågor. Vi har valt ut några av de vanligaste och svarar på dem här nere med hjälp av David Spak, studie- och yrkesvägledare. Har du andra frågor så skriv till oss på Instagram eller Snapchat sök bara på DinTalang. Och du, alla frågor är såklart anonyma.

– Passar ett yrkesprogram mig? –

Måste jag bestämma nu vad jag ska göra för resten av livet?

Gymnasievalet kan upplevas som ett livsavgörande val, men så är det absolut inte. De allra flesta byter jobb flera gånger i livet. Gymnasievalet är viktigt, men det avgör inte hela din framtid.

Hur ska jag veta idag vad jag vill jobba med om 20 år?

Det är inte konstigt om du inte vet vad du vill göra om 20 år. Det är få som vet. Tänk istället vad du vill göra här och nu. Vad är roligt och spännande nu? Vad som händer om 20 år och vad du gör då vet varken du eller jag. Det går alltid att ändra sig på vägen, tänka om och tänka nytt.

För vem passar ett yrkesprogram?

Det finns så många olika yrkesprogram och inriktningar att det finns något för alla. Följ din magkänsla när du väljer gymnasium och utbildning, inte vad andra tycker och tänker. Men ett yrkesprogram är främst rätt val för dig som är praktisk och vill lära dig ett yrke från grunden och har talang och intresse för områden som till exempel bygg, design, fordon, försäljning, hälsa, service, it, teknik och vård.

 

Är inte yrkesprogram bara för dem som inte pallar plugga?

Det är en felaktig bild av yrkesprogram. Yrkesprogram kräver mycket av dig som elev och dina lärare har lika höga förväntningar på dig som om du skulle gått vilket annat program som helst. Du måste lägga ner både tid och energi på dina studier oavsett om du går ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program.

– Jobb, karriär och vidareutbildning –

Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program?

Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett yrke. Programmet ska vara grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik och det ska leda till att du blir anställningsbar och det kan ge dig förutsättningar för eget företagande. Ett högskoleförberedande program förbereder dig för fortsatta studier på universitet och högskola. Du har ingen färdig yrkestitel efter studenten.

Kan man göra karriär om man går en yrkesutbildning?

Ja, absolut. Det kan till och med vara enklare att göra karriär efter en yrkesutbildning, eftersom du får en yrkestitel och kan gå ut och arbeta i princip direkt efter gymnasiet.

Kan jag plugga vidare efter jag gått ett yrkesprogram?

Ja. Numera ingår grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Det innebär att du inte behöver välja till kurser för att få den grundläggande behörigheten längre. Du kan välja bort dem om du inte vill få grundläggande behörighet.

Kan jag jobba utomlands efter jag gått ett yrkesprogram?

Det finns alla möjligheter för den som vill jobba utomlands om man väljer en yrkesutbildning. Det är vanligt att göra det för att lära sig mer och skaffa erfarenheter som kan vara värdefulla för en fortsatt karriär.

Kan man ändra sig?

Självklart kan du ändra dig. Inget är hugget i sten, inte ens ditt gymnasieval. De allra flesta människor byter arbetsplats och yrke under sitt liv. Du har också den möjligheten.

Måste man jobba med det man har utbildat sig till? Tänk om man tröttnar?

Nej, du kan när som helst byta yrke eller bransch och skapa dig en ny karriär! Det är många som karriärväxlar i livet. Du kanske blir en av dem?

– Välj rätt efter dina förutsättningar –
 

Är det mycket praktik på ett yrkesprogram?

Det finns två olika utbildningsvägar inom ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är du halva delen av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Resten av tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel idrott och svenska och ibland vissa delar av yrkesämnena. Väljer du att läsa programmet skolförlagt har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det äger rum på en eller flera arbetsplatser.

Hur viktigt är fysisk styrka för exempelvis bygg?

Det är alltid viktigt att ta hand om sin kropp och använda den på rätt sätt för att inte skada sig. Men det finns inget som säger att du måste vara starkare än någon annan på ett visst program. Det finns smarta lösningar idag som gör att ingen behöver slita på kroppen i onödan.

Mina föräldrar vill att jag ska gå ett högskoleförberedande program. Hur kan jag få dem att förstå att yrkesprogram är bra?

Fråga dina föräldrar vad de studerade på gymnasiet, och jämför med vad de arbetar med nu. Berätta om varför du vill gå ett yrkesprogram och försök få dem att förstå det ur din synvinkel. Glöm inte bort att yrkesprogram ger dig grundläggande behörighet till vidare studier. Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta en studie- och yrkesvägledare. Ibland kan även föräldrar behöva vägledning, även om det inte är de som ska välja gymnasium.

Vad är det som är så bra med ett yrkesprogram?

Du får en yrkestitel, arbetslivserfarenhet genom praktik (alltså det arbetsplatsförlagda lärandet, APL), du kan gå ut och börja arbeta i princip direkt efter gymnasiet och dessutom blir du ju grundläggande behörig till vidare studier om du skulle vilja studera på exempelvis högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Hur funkar det här med omval?

Omval är din andra chans kan man säga. Det är nu du får chans att ändra i din gymnasieansökan. Du kan lägga till eller ta bort program, ändra inriktningar, rangordning på skolor och lägga till eller ta bort skolor. Du kan ändra hur mycket du vill utan att det påverkar dina möjligheter att bli antagen till det program eller den skola du vill. Men glöm inte att skicka in din ansökan innan sista datumet för omval. Ändrar du i din ansökan EFTER omvalsperioden så kan det påverka dina möjligheter att bli antagen till det du vill. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare om du känner dig osäker.

Gymnasievalet är långt från ett enkelt val för många. Programmen är många, inriktningarna fler, för att inte tala om jobben i slutändan! Men bara ta det lugnt och lyssna till dig själv först och främst. Det är ditt val. Är du osäker så kan du alltid prova att göra vårt test eller så ställer du dina fråga direkt till oss här nedan.

Fråga din talang: