Känner du att ditt gymnasieval inte blev helt rätt?

Under våren finns det möjlighet att ändra sitt tidigare gymnasieval eller göra gymnasieval, om du inte gjorde det under valperioden. Under omvalsperioden kan du som elev ändra ditt val delvis eller helt; du kan till exempel lägga till fler alternativ, ta bort något eller ändra rangordningen. Du kan också göra helt nytt val, det vill säga ta bort alla de alternativ du hade i ditt gymnasieval och lägga in nya alternativ i stället.

Exakt hur du går tillväga för att göra ändringar i din ansökan kan variera, beroende på var du bor. På vissa ställen kan elever gå in på sin inloggning och göra ändringar i sitt gymnasieval (på samma sätt som de kunde under den ”ordinarie valperioden”) och på vissa andra håll i Sverige är det endast SYV eller personal på Antagningskanslierna som kan göra ändringar. Om du är osäker är det bäst att du pratar med studie- och yrkesvägledaren på din skola alternativt kontaktar ditt gymnasieantagningskansli »

Låt din talang välja gymnasieprogram.

Ett yrkesprogram är som det låter på namnet, ett program som leder dig till ett yrke. Programmet ska vara grund för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning. Yrkesprogrammet innehåller alltid minst 15 veckors praktik. Det ska leda till att du blir anställningsbar och det kan ge dig förutsättningar för eget företagande.

Många elever och föräldrar tror att ett yrkesprogram inte kan leda vidare till högskolestudier, och att man redan vid gymnasievalet måste bestämma sig för vad de vill göra resten av livet men så behöver det inte alls vara. Oavsett vilket program du väljer läser du alltid de gemensamma ämnena. Hur mycket av respektive ämne du läser varierar beroende på program.