Wilda – försäljning & service | DinTalang

”Mitt gymnasieval gynnar min egen framtid”

Framtiden är glasklar – en dag ska Wilda starta ett eget företag. För att ge sig själv den bästa starten på sitt kommande företagarliv, så valde hon att gå handel- och administrationsprogrammet nuvarande försäljnings- och serviceprogrammet på gymnasiet.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Först och främst så valde jag det för att jag hade ett intresse jag ville lära mig mer om. Sedan gillade jag att det är yrkesförberedande, så att jag inte behöver plugga vidare utan kan jobba direkt efter gymnasiet om jag vill. Jag valde det också för att det är mycket praktik, vilket jag tycker är kul. Vi har många egenföretagare i släkten som har gått det här programmet, så jag ville göra något liknande.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, det tycker jag. Jag hade inte så stora förväntningar innan, jag hade mest läst på det grundläggande inför starten. Vissa ämnen som praktisk marknadsföring är så mycket roligare än vad jag hade trott, så det är jättekul.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Inför gymnasievalet så tror man kanske att man är på egen hand på gymnasiet, att man måste ta så mycket eget ansvar och att man ska göra allt själv. Men så är det inte. Jag lärde mig snabbt att man får lika mycket hjälp i skolan nu som när man gick på högstadiet. Exempelvis så får man hjälp att hitta en praktikplats om man själv inte hittar en.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Att följa mitt intresse och göra det jag vill. Jag har alltid varit intresserad av hur man startar sitt eget företag, så mitt gymnasieval gynnar min egen framtid och lär mig hur jag ska driva företag när jag blir äldre.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Ja, som sagt så vill jag starta ett eget företag, det är mitt mål. Inom vad vet jag inte riktigt än, men när jag väl kommer på det så har jag kunskapen att ta det i hamn. I övrigt så har ju handeln påverkats av covid-19, men överlag så känns framtiden ändå ljus.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att få skapa något eget, att anställa dem jag vill jobba med och ha egna idéer och genomföra dem utan att be andra om lov. Jag ser också fram emot att kunna tjäna mina egna pengar.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Det viktigaste är att välja det man tycker är kul.

– Påverkas inte av vad andra tycker, som kompisar och föräldrar. Det var ingen av mina kompisar som valde samma program som jag, men jag trivs jättebra ändå, och har träffat nya vänner.

– Gå på så många skolors öppet hus du kan för att jämföra för- och nackdelar och hitta vad som passar just dig bäst.

 

Namn: Wilda Richter Johansson
Ålder: 17
Bor: Stockholm
Skola: Handel- och administrationsprogrammet nuvarande Försäljnings- och serviceprogrammet på Jensen Södra, Stockholm
Fritidsintresse: Jobba extra och hänga med kompisar