Ljus framtid | DinTalang

En ljus framtid väntar efter ett yrkesprogram.

Se till att välja med hjärtat när du gör ditt gymnasieval. Tre år är en lång tid att pyssla med något man inte trivs med. För du vill väl också stå där på din studentdag, med dina kompisar i era vita mössor, och känna att du valde för din egen skull? 

För det är faktiskt så, att de ungdomar som väljer ett yrkesprogram på gymnasiet har en lite ljusare framtid än andra. Det är lite lättare att få jobb, man tjänar mer och man mår bättre. Det är faktiskt sant. DinTalang har nämligen bett Ungdomsbarometern att analysera data från en mängd olika källor. Detta för att ta reda på hur ungdomar och studenter mår, hur de ser på sin framtid och hur det går i yrkeslivet.

Och vi har goda nyheter. Mycket goda nyheter. Här kommer våra fem favoriter.

DinTalang har bett Ungdomsbarometern att analysera data från en mängd olika källor. Detta för att ta reda på hur ungdomar och studenter mår, hur de ser på sin framtid och hur det går i yrkeslivet.

Och vi har goda nyheter. Mycket goda nyheter. Här kommer våra fem favoriter.

 

Unga som läser på yrkesprogram har en positivare syn på livet.

Fler unga på yrkesprogram ser livet som meningsfullt och rikt på vänner. 70 % som gick ett yrkesprogram uppfattar livet som meningsfullt just nu, jämfört med 66 % för elever som gick ett högskoleförberedande program. Unga som gick yrkesprogram uppfattar också livet som mer rikt på vänner (67 %), jämfört med de som gick högskoleförberedande program (57 %). (Ungdomsbarometern 2023)

Elever på yrkesprogram upplever att de får bäst förberedelser inför arbetslivet.

81 % av elever på yrkesprogram anser att deras utbildning ger dem bra förberedelser inför arbetslivet jämfört med 65 % av elever på högskoleförberedande program. (Ungdomsbarometern 2023)

Unga som gick yrkesprogram är den grupp som är mest etablerad på bostadsmarknaden.

Fler unga som gick yrkesprogram har förstahandskontrakt på lägenheter och äger villor. 35 % av de som gick ett yrkesprogram har förstahandskontrakt på sina lägenheter jämfört med 25 % för de som gick högskoleförberedande. 25 % av de som gick yrkesprogram äger villor jämfört med 19 % av de som gick högskoleförberedande. (Ungdomsbarometern 2023)

Elever som gått yrkesprogram tjänar i snitt 50 000 kronor mer varje år än de som gått högskoleförberedande program.

Medianinkomst efter ett yrkesprogram är 343 269 kronor, medianinkomst efter högskoleförberedande program är 288 994 kronor. (SCB 2020)  

Elever som gick yrkesprogram har lättare att slappna av jämfört med andra.

43 % av unga som gick högskoleförberedande instämmer på påståendet att ”de har svårt att slappna av/känner ofta oro om det är tyst” jämfört med 32 % av de som gick ett yrkesprogram. (Ungdomsbarometern 2023)

Vill du också ta studenten och känna att du hade riktigt kul i tre år? Kolla in vårt talangtest för att se vilket yrkesprogram som passar dig bäst.

Här kan du läsa om alla yrkesprogram.