Gymnasievalet är ett stort och svårt val för de allra flesta ungdomar. Programmen är många, inriktningarna fler, och för att inte tala om alla dessa jobb i slutändan. Det i kombination med press och förväntningar från vänner och familj, riskerar att göra valet till något ångestfyllt istället för något roligt och framtidsdrömmande. Här har vi samlat information för att du som vårdnadshavare och/eller förälder ska kunna hjälpa din ungdom att göra det bästa möjliga valet, baserat på det intresse han eller hon har.

Nyttig kunskap för dig som vill stötta din tonåring i sitt gymnasieval:

 

1. Gymnasievalet avgör inte ens framtid

Skönt va? Gymnasiet är en grundutbildning som kan byggas på i den riktning man vill. På ett yrkesprogram fokuseras det mycket på de specialkunskaper som krävs för olika yrken, exempelvis kock, undersköterska eller elektriker.

Däremot så är man ofta anställningsbar direkt vid studenten från ett yrkesprogram. Detta eftersom yrkesprogrammet erbjuder så pass mycket praktik under gymnasieåren att eleven behärskar yrket vid det laget.

 

2. Genom att välja ett yrkesprogram håller du alla dörrar öppna

Det är med ett yrkesprogram du håller dörrarna öppna. Ett yrkesprogram leder ofta direkt till arbete. Dessutom finns alltid valet att lägga till högskoleförberedande kurser på yrkesprogrammen. Då är dörrarna öppna till både jobb och studier.

Ett högskoleförberedande program leder i första hand vidare till högre studier, under förutsättning att behörigheten håller för att komma in på utbildningarna.

 

3. Skaffa högskolebehörighet på yrkesprogrammet

Den som väljer ett yrkesprogram kan även lägga till kurser för att få grundläggande eller särskild behörighet till högskolan. Från och med höstterminen 2023 kommer alla yrkesprogram att vara högskoleförberedande, men för den som redan nu vet att den inte vill plugga vidare finns möjligheten att välja bort de högskoleförberedande kurserna.

 

4. Det är lätt att få jobb efter gymnasiet

Efter ett yrkesprogram har man ofta lätt att få jobb. Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att vara stor efterfrågan inom nästan samtliga yrken inom yrkesprogrammen inom de kommande 10 åren.

Dessutom kan man oftast börja jobba dagen efter studenten, eftersom den grundläggande praktiken ger en god grund för kommande arbetsliv.

 

5. Yrkesprogrammen passar inte för latmaskarna

Yrkesprogrammen är krävande eftersom de innehåller både praktik och teori. Det är inte en enklare utbildning, det är en mer praktisk utbildning. Men även på de praktiska yrkesprogrammen ingår exempelvis matte, engelska och svenska.

 

Ställ då din fråga till oss här: