Oscar – restaurang & livsmedel | DinTalang

”En dag ska jag öppna min egen restaurang och laga mat åt Lady Gaga”

Redan som treåring började Oscar Harrström intressera sig för matlagning. Målbilden är klar ­ – han ska öppna egen restaurang och laga mat åt Lady Gaga. När gymnasievalet kom på tal i högstadiet var det därför självklart för Oscar att välja restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Det var ett självklart val för mig, för jag har alltid vetat att jag vill bli kock. Sedan jag var tre år har jag varit intresserad av matlagning, jag hade till och med ett litet leksakskök. Mina föräldrar är båda duktiga på att laga mat, så intresset kommer nog därifrån.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, och det var nästan bättre än jag trodde. Mina lärare är hur bra som helst, och jag trivs superbra både i skolan och i mitt program.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Inget egentligen. Eller jo, att det kunde vara såhär kul att gå till skolan. Jag trivs verkligen så bra.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Först och främst var det att följa mitt intresse och få komma ett steg längre på vägen att bli kock. Sen hjälper det såklart att man kan jobba direkt efter studenten också. För egen del är det också ett viktigt steg mot mitt mål, att gå på en kockskola i Schweiz. För att få gå där måste man ha en kockutbildning med sig, så det passar mig perfekt.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Just nu har ju covid-19 påverkat min bransch en hel del, men jag tycker ändå att det ser ljust ut. När det här är över kommer vi nog att uppskatta restaurangbesök med god mat ännu mer.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att en dag kunna öppna min egen restaurang. Sen drömmer jag om att bli privatkock åt någon superstjärna, som typ Lady Gaga.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Tänk noga igenom en extra gång om du har gjort rätt val. Är det verkligen detta du vill göra när du är färdig med skolan?

– Kolla upp olika program, vad har de olika utbildningarna att erbjuda för just dig.

– Välj det som just du vill göra, vad som intresserar dig och ingen annan. Det är du som ska jobba med det, så välj för din skull.

 

Namn: Oscar Harrström
Ålder: 17 år
Skola: Anders Ljungsteds gymnasium i Linköping
Fritidsintresse: Laga mat, hänga med kompisar och kolla serier.