Nathalie – frisör hantverksprogrammet | DinTalang

”Jag ville ha kul under mina tre gymnasieår – jag valde helt rätt”

Nathalie ville bli advokat, men samtidigt spendera sina tre gymnasieår med något mer än bara skolböckerna. Därför kikade hon på olika yrkesprogram för att få ha mer praktik. När hon kom till hantverksprogrammet med inriktning frisör var det kärlek vid första ögonkastet – och hon stortrivs.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Nej, det var inte ett självklart val, jag funderade länge. Jag ville bli advokat, men hade bestämt mig för att gå något praktiskt program för att ha så roligt som möjligt på gymnasiet och plugga vidare senare. För att välja var jag runt på olika öppet hus, och den sista skolan jag besökte hade hantverksprogrammet med inriktning på frisör, så jag kollade in det. Där fastnade jag direkt. Jag bestämde mig helt dagen innan valperioden gick ut, så det var väldigt sent men nu känner jag att jag valde helt rätt.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Både ja och nej. På grund av covid-19 har det ju blivit en del hemundervisning vilket har inneburit mer teori än annars, som färgningsteknik och ergonomi och sånt. Men det kan ju ingen hjälpa, och det blev faktiskt roligare än jag trodde ändå. Vi fick med oss dockor hem, så vi har kunnat göra frisyrer hemma ändå.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Att det tar på kroppen, rygg och axlar. Man behöver träna, hållningen är så viktig. Vi lär oss om ergonomi, men jag önskar att jag vetat det innan, även om det inte hade ändrat mitt val.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Att följa mitt intresse, välja något som jag tyckt var kul och att kunna börja jobba direkt efter skolan. Att tjäna sina egna pengar direkt efter skolan var en morot, speciellt när man vill plugga vidare för då kan man jobba extra och slippa ta så mycket studielån.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Nu är den ju påverkad av covid-19, men jag tar ju studenten först 2022. Då är det förhoppningsvis bättre och jobben finns därute.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att jobba på riktigt och träffa kunder, och att få tjäna egna pengar.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Lyssna inte på vad andra säger om valet. Följ ditt eget intresse och strunta i vad andra säger.

 

– Om du väljer det du verkligen vill gå så kommer du ha kul i tre år. Annars riskerar du att inte ha det roligt alls under gymnasiet.

 

– Gå din egen väg, våga ta platsen om du får den. Det är ditt liv!

 

Namn: Nathalie Hasselskog
Ålder: 17
Skola: Andra ring på hantverksprogrammet med inriktning frisör på Storsjögymnasiet i Östersund
Fritidsintresse: Hänger med kompisar, tränar, lagar mat.