Meia – industritekniska | DinTalang

”Jag var sugen på att jobba direkt efter gymnasiet och att få testa på vuxenlivet”

Var ditt gymnasieval ett självklart val eller funderade du länge? 

– Jag var intresserad av möjligheten att jobba direkt efter gymnasiet, och få tjäna egna pengar. Mina föräldrar jobbar inom industrin så jag vet att det alltid kommer att behövas bra kompetens inom den branschen. Så ja, det var självklart att gå industritekniska.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Jag var väldigt påläst innan jag började, men jag trodde inte att dagarna skulle gå så fort. Vi jobbar ju mycket praktiskt, så det blir inte långa dagar i skolbänken. Det är både skönt och kul. Jag trodde också att jag skulle vara typ ensam tjej i klassen eftersom jag pluggar industri och teknik. Men vi är många fler tjejer än vad jag trodde vi skulle vara.  

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Skolan i sig var jätteviktig, både lärarna och miljön. Sen är det här något jag är genuint intresserad av och vill jobba med direkt efter studenten, så då blev det enkelt.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen? 

– Det är ju alltid svårt att förutspå framtiden. Jag skulle nog vilja plugga vidare någon gång i framtiden, men jag får se när och vad. Jag går bara i ettan än så länge, så jag vill lära mig mer först.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba? 

– Att kunna tjäna mina egna pengar, det är viktigt för att kunna flytta hemifrån efter studenten. Sen också att få erfarenhet, lära mig att ta ansvar.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Först och främst; kolla in den skolan du är intresserad av vad du vill ha ut av dina gymnasieår.

– Sen är det jätteviktigt att följa ditt intresse. Det slutar inte bra om du väljer utifrån vad kompisar eller föräldrar tycker och tänker. Saknar du intresse för det du pluggar så får du inte betygen du förtjänar.

– Mitt tredje tips är att vara påläst inför ditt gymnasieval, annars vet du inte vad du ger dig in på. Gå på mässor, öppet hus och gärna till skolan på prova-på dag. Går det inte att göra fysiska besök, så mejla till skolan om du undrar över något så kommer de att svara. Är du påläst och väljer efter intresse så kommer det att bli bra!

 

Namn: Meia Elderot
Ålder: 16
Skola: Industritekniska programmet på Mälardalens tekniska gymnasium, Södertälje
Fritidsintresse: Hänga i stallet och rida