Ludvig – bygg & anläggning | DinTalang

”Bygg- och anläggning blev en oväntad fullträff för mig”

För Ludvig blev gymnasievalet av nästan genom en slump. Han valde bygg och anläggning trots att han knappt visste något om det, förutom att det var goda förutsättningar att få jobb efteråt och att det nog skulle vara roligt– och så rätt han hade. ”Jag hade ingen aning om att det gick att skräddarsy så efter sig själv”.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Nej, det var nästan en slump faktiskt. Jag hade tänkt att välja ett annat yrkesprogram, men så låg den här skolan lite bättre till så jag valde bygg och anläggning. Det kändes också som ett säkert yrke att välja, jobben inom bygg tar sällan slut. Jag är riktigt nöjd med mitt val, även om jag inte ens hade spacklat en vägg då.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Jag visste ju inte så mycket innan så jag valde, så jag hade egentligen ingen bild av hur det skulle bli. Men det överträffar de förväntningar jag hade, det blev en jättebra match för mig. En oväntad fullträff.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Att det är så brett, det finns så mycket att välja. Dels så finns det flera olika inriktningar man kan välja, sen kan man välja till att gå högskoleförberedande kurser, och så många alternativ till jobb när man väl är klar. Så idén om att man ”låser sig” genom att välja ett yrkesprogram är ju helt fel, man kan skräddarsy efter vad som passar en själv.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Det var viktigt att kunna börja jobba så snart som möjligt, men först genom att få en säker utbildning och en bra grund att stå på med stabilitet. Jag vill ta ansvar direkt och hitta ett jobb så fort jag är färdig med skolan.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Det känns bra, jag har bra kontakt med ett företag där jag trivs och har gjort praktik. Framtiden ser helt enkelt ljus ut, jag gillar alla arbetsuppgifter. Jag oroar mig inte för att få ett tråkigt arbetsliv, jag kommer att få ett bra jobb där det händer mycket.

 

– Jag ser också fram emot att ta ansvar som sagt, och att bli en del av ett team och att få vara med och bygga hus. Det är nog häftigt att få se resultat av det man gör, att få se en betongplatta bli till ett hus.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Är du osäker så välj ett yrkesprogram. Då får du en yrkestitel som du kan börja jobba som direkt efter skolan, samtidigt som du kan välja till kurser för att plugga vidare på högskolenivå om du vill det.

– Även om du inte vet så mycket om ditt val, så kan det bli hur bra som helst. Jag visste inte mycket om bygg- och anläggning men för mig blev det en fullträff.

– Välj inte ett program bara för att dina kompisar väljer det, för då är risken att du väljer något som du inte kommer att trivas med. Jag kände ingen på min nya skola, men det blev ju bra ändå. Man får nya vänner, så oroa dig inte för det.

 

Namn: Ludvig Dahlberg
Skola: Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbyggnad, Bergstrands gymnasium
Bor: Uppsala
Ålder: 17 år
Fritidsintresse: Båtar