Linn – naturbruk | DinTalang

”Nästan ingen vuxen jobbar med det de pluggade till – våga välja det du tycker är kul”

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Jag har länge varit intresserad för odling, jag började till exempel odla grönsaker två år innan gymnasiet och är även intresserad av självförsörjning. När jag skulle välja inför gymnasiet så hade jag inte lust med för mycket teori i skolbänk, utan mer praktiskt arbete med större omväxling i utbildningen. Jag gick på tre mässor och hittade rätt skola och utbildning så det blev verkligen helt rätt val för mig.

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, jag läste på så pass mycket innan om både skolan och utbildningen så jag visste vad jag hade att vänta. Däremot så trodde jag att vissa delar skulle vara lite småtråkiga, som att lära sig alla växters namn på latin, men det var roligare än jag trodde faktiskt. Men som mycket annat så blir det mer intressant ju mer man lär sig.

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Jag tror det hade varit bra om de talade om hur många olika alternativ till jobb det faktiskt finns när man är klar, möjligheterna är så stora. Det är en bransch som skriker efter arbetskraft, så jag känner mig säker på att få ett bra jobb med en bra lön när jag är klar med skolan.

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– För mig var det nästan en bonus att inse att det finns gott om jobb när jag är klar. Efter att ha frågat runt lite insåg att nästan ingen vuxen faktiskt jobbade med det de utbildade sig till, så man kan ju alltid välja en annan väg. Därför valde jag att göra det som jag verkligen tycker är roligt. Sedan lade jag till högskoleförberedande kurser för att hålla dörrarna öppna efter gymnasiet. Det passar mig perfekt.

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Den ser ljus ut. Jag har valt en utbildning som leder till ett kul yrke som jag är intresserad av. Det känns väldigt bra med andra ord.

 Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att få lära mig med, att få jobba, få erfarenhet och att få utvecklas. När jag gör något vill jag bli bäst på det, så jag vill kunna så mycket som möjligt.

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Min bror ska välja nu, så till honom har jag sagt att det viktigaste är att han väljer något som han själv tycker är roligt.

– Sen är det också viktigt att inte lyssna för mycket på andra, varken på kompisar eller andra. Följ din egen magkänsla, du kan alltid ändra dig senare i livet och plugga vidare om du vill det.

– Välj också något som utmanar dig, där du får testa något nytt och utvecklas. Då kommer du ha riktigt kul i skolan!

 

Namn: Linn Stafrin
Ålder: 18
Skola: Andra året på naturbruksprogrammet med inriktning trädgård, Öknaskolan.
Fritidsintresse: Odla, lära mig själv nya saker och umgås med kompisar.