Lina – VVS & fastighet | DinTalang

”Viktigast för mig i mitt gymnasieval var att utbildningen skulle vara praktisk och leda till jobb”

Innan det var dags att välja gymnasieprogram hade Lina inte riktigt klart för sig vad hon ville göra. Ett tips från hennes pappa gjorde att hon fick upp ögonen för yrket som rörmokare. Ett öppet hus senare och Lina hade bestämt sig. Det verkade kul, så hon gick på magkänslan – som hade rätt.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Jag visste inte vad jag skulle välja, så jag pratade med pappa. Han är kyltekniker och jobbar ofta nära rörmokare, och han trodde det skulle vara ett yrke som passar mig. Jag tänkte att det nog kunde vara kul. Jag gick på öppet hus på skolan jag var intresserad av och insåg hur få tjejer som gick på programmet, så då ville jag gå där för att ändra det.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Inte helt faktiskt. Utbildningen är bred, så i början var det lite svårare än jag trodde. När det var dags för praktik så var jag jättenervös, men det var så roligt att jag hade velat ha mer, för praktiken är det bästa med utbildningen.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Jag trodde inte att jag skulle vara ensam tjej på min utbildning, men så blev det. Det hade varit roligt att ha någon annan tjej där. Men det är ju olika på olika skolor.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– För mig var det viktigaste att det skulle vara en praktisk utbildning, jag tycker mer om det än bara teori. Sen var det kul att gå något som gör att jag kan få jobb direkt utan att behöva plugga vidare.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Jag ska jobba som rörmokare, så det känns bra. Det verkar finnas en del jobb här i närheten av jag bor, och jag tar ju studenten till sommaren 2021. Förhoppningsvis hittar jag något så att jag kan börja jobba direkt i sommar.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att få börja jobba, och inte gå till skolan. Det ska bli härligt att få lägga all tid på att få komma ut och jobba, vilket jag tycker är det roligaste. Sen längtar jag efter att få tjäna mina egna pengar.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Välj den utbildningen du vill och det du är intresserad av.

– Läs på om utbildningen innan. Det är bra att veta vad just den utbildningen du vill gå innebär och vad du kan bli efter att skolan är klar.

– Gå på öppet hus på skolan om det är möjligt. Man kan lära sig väldigt mycket om både programmet och skolan där och ställa alla möjliga frågor.

Namn: Lina Dahlberg
Ålder: 18
Skola: VVS- och fastighetsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad
Fritidsintresse: Tränar helst