Vill du använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke?

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Du kan välja hantverk inom många olika branscher. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att studera vidare på högskolan. Grundläggande behörighet för möjligheten att läsa vidare på högskolenivå ingår i alla yrkesprogram från och med höstterminen 2023*.

Praktik

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor.

Det här lär du dig på programmet

På programmet lär du dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

Programmets fem inriktningar:

• Finsnickeri: Du lär dig tillverkningsmetoder och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel båtbyggare, inredningssnickare eller möbelsnickare.

• Florist: Du lär dig om snittblommor, hur man kombinerar olika material för att skapa blomsterarbeten och om krukväxter. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel florist.

• Frisör, barberare och hår- och makeupstylist: Du lär dig olika behandlingar, tekniker och om verktyg och material. Du ska söka inriktningen om du vill arbeta som barberare, frisör eller hår- och makeupstylist.

• Textil design: Du lär dig tillverkningsmetoder, konstruktion och om verktyg, maskiner och material. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel sömmerska eller arbete inom textil och konfektion.

• Övriga hantverk: Du lär dig tillverkningsmetoder, tekniker och om verktyg och material i din valda profil. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel glasblåsare, guld- eller silversmed, keramiker, sadelmakare, sotare, tapetserare eller urmakare.

Läs mer om olika yrken och branscher

florcert.se
frisorforetagarna.se

*) Från och med höstterminen 2023, kommer en grundläggande högskolebehörighet att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram. Det innebär att du inte behöver välja till kurser för att få den grundläggande behörigheten. Däremot har du möjlighet att välja bort de delarna, om du inte vill få med dig en grundläggande behörighet för högskolestudier.  Läs mer här »