Filippa – vård & omsorg | DinTalang

”Välj något som du verkligen är intresserad av, det blir lättare då”

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– För mig handlade det om att jag tycker om att hjälpa andra. Jag vill jobba med människor för det ger mig mycket tillbaka. Både min mamma och mormor jobbar med människor, så det ligger nog lite i släkten. Så ja, det var faktiskt ett ganska självklart val.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, jag visste en hel del, för jag hade förberett mig noga och läst på mycket. Jag ville göra ett val jag var bekväm med och inte ångra mig. Det jag såg fram emot mest var att få arbeta mycket praktiskt och inte bara sitta i skolbänken.

 

– Den första tiden blev normal, men när covid-19 kom så ställdes ju många praktiska delar tyvärr in och det blev mer teoretiskt. Men det är ju ingens fel, och det viktiga är att fokuset på människan är kvar i allt vi gör.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Jag kan nog inte komma på något, just eftersom jag läste på så noga innan. Det är nog bra att vara det, så att man vet vad som väntar.  Men sen är det nog klokt att komma ihåg att välja något som du verkligen är intresserad av, det blir lättare och roligare, och du får mer motivation att hänga med i skolan.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval

– Det allra viktigaste för mig var att jag skulle ha ett intresse för det jag valde. Det ska vara roligt att utbilda sig och få plugga, för det gör utbildningen lättare och roligare för mig själv. Sen såg jag också fram emot möjlighet att komma ut i arbetslivet direkt, att få starta vuxenlivet. Dessutom är det skönt att kunna jobba direkt efter studenten och vara klar med skolan för en stund. Någon gång vill jag plugga vidare, men jag vill ta en paus och jobba först.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Jag tror att jag kommer att passa bra inom vården. Ännu vet jag inte exakt hur jag vill jobba inom vården, det ändras ju mer jag lär mig och får veta. Jag känner för att testa lite olika vägar, men i dagsläget vill jag nog jobba med barn och ungdomar.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att få möta och hjälpa människor och samla så mycket erfarenheter som möjligt.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Att betygshetsen inför valet inte är så viktig som man kan tro. Du kommer få en gymnasieplats ändå.

– Välj utifrån dig själv, inte det dina kompisar eller föräldrar vill. Det kommer bli så mycket lättare om du väljer något som du är intresserad av och tycker är kul.

– Gymnasievalet och gymnasiet är inget som gör att din framtid är helt avgjord. Du kan göra annat senare i livet om du vill. Men välj gymnasiet utifrån det intresset du har idag.

 

Namn: Florian Björkman
Ålder: 18
Skola: Vård- och omsorgsprogrammet, inriktning akutsjukvård, Consensum i Sollentuna.
Fritidsintresse: Hänger med min hund, en fransk bulldog. Läsa och vara kreativ.