Erik – hotell & turism | DinTalang

”Jag gör det jag tycker är allra roligast – träffa människor och ge god service”

Med föräldrar som är egenföretagare så blev yrkesprogram ett självklart val för Erik. Att han älskar att omge sig bland folk och ge god service, gjorde att hotell och turismprogrammet blev ett ännu mer självklart val. Målet är solklart – en dag blir han hotellchef.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– Jag valde hotell och turism för att jag ville gå ett yrkesprogram, jag var ivrig att komma ut i yrkeslivet. Genom att ha praktik lär man sig, det är så jag utvecklas. Det var ett självklart val och jag är jättenöjd med det. Mina föräldrar är egenföretagare inom service så jag har alltid varit intresserad av företagande.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, till hundra procent.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Jag tror det är bra att förklara tydligare vad man faktiskt kan bli efter sina tre år, vilka yrken som finns där ute. Det är inte alltid lätt att veta det.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Det är viktigt att kunna komma ut i arbetslivet snabbt och få en lön. Men för mig var det allra viktigaste att göra det jag tycker är roligast, nämligen att vara omkring människor och ge dem en bra service. Det gör mig glad.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Jag ser väldigt ljust på min framtid. Jag valde till högskoleförberedande kurser för att kunna plugga vidare, och det tror jag att jag kommer att göra för att nå mitt mål – att bli hotellchef.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att få jobba med människor, och ge god service till gästerna.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Var inte rädd för att du kommer att ha tråkigt om du väljer hotell och turism. Det är så kul och ingen dag är den andra lik.

– Om du vill jobba på hotell så är hela världen din arbetsmarknad, du kan jobba var som helst för det finns så många hotell, speciellt utomlands.

– Det finns stora möjligheter att utveckla sig inom branschen, det är upp till var och en hur långt man kan gå.

 

Namn: Erik Gheorghe
Skola: Går hotell- och turismprogrammet i andra ring på Realgymnasiet i Lund
Ålder: 18
Bor: Staffanstorp/Malmö
Fritidsintresse: Meka med bilar