Emilia – el & energi | DinTalang

”Jag bestämde mitt gymnasieval första dagen på min prao i åttan – el var så fascinerande”

En dag in på sin prao i åttan var Emilia frälst – elektriker skulle hon bli. Sagt och gjort, när det var dags för gymnasieval stod el- och energiprogrammet högst upp på önskelistan. Nu längtar hon efter att få börja jobba och tjäna sina egna pengar.

 

Varför valde du det programmet du gjorde? Var det ett självklart val eller funderade du länge?

– När vi hade prao i åttan fick jag följa med min lillebrors kompis pappa som är elektriker. Då fastnade jag direkt, det var riktigt faschinerande. Då bestämde jag mig, det var detta jag skulle göra. Jag praoade på samma ställe i nian, och när gymnasievalet kom så visste jag redan vad jag skulle välja.

 

Överensstämmer utbildningen med vad du trodde innan?

– Ja, det skulle jag säga, även om det är mycket mer matte än jag trodde det skulle vara. Men jag är jättenöjd med mitt val och trivs så bra. Jag tycker det är så kul med all tid i verkstaden nu när jag går i andra ring, att få vara där och lära mig saker och jobba mer praktiskt.

 

Vad hade du önskat att du vetat innan du valde programmet?

– Jag var inte beredd på att det skulle vara så mycket matte faktiskt. Men det har ju gått bra ändå, bara det att jag inte var förberedd.

 

Vad var viktigast för dig i ditt gymnasieval?

– Jag visste ju redan i åttan vad jag ville gå, så resten spelade inte så mycket roll. Men det är ju väldigt bra att man kan jobba och få tjäna sina egna pengar direkt efter studenten utan att behöva plugga vidare.

 

Hur ser du på din framtid inom branschen?

– Det ser ljust ut, det finns gott om jobb. Jag ser verkligen fram emot att få jobba med det jag vill, och att få göra det resten av livet.

 

Vad ser du mest fram emot med att få börja jobba?

– Att tjäna egna pengar och att få ha något att vara stolt över. Jag kommer kunna visa upp sånt jag har gjort för andra, och det är en häftig känsla.

 

Om du får dela med dig av tre saker till de som nu gör sina gymnasieval, vad skulle det vara?

– Det viktigaste är att välja det du själv vill, inte vad andra i din omgivning vill.

– Välj det du är intresserad av och vill lära dig mer om. Välj inte något som känns ”lätt” för att komma undan. Då kommer du att bli uttråkad.

– Många stressar över gymnasievalet, men sanningen är att det går att ändra sig. Det är inte ett val för livet, utan ett val här och nu. Ta det lugnt, det löser sig.

Namn: Emilia Grevstad
Ålder: 17 år
Skola: El- och energiprogrammet på Universitetsholmens gymnasium, Malmö
Fritidsintresse: Träna, hänga med kompisar och jobba lite extra