Restaurang & livsmedel
Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera. Grundläggande behörighet ingår i programmet för att kunna läsa vidare på högskolenivå.
Det här lär du dig
- Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
- Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande.
- Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.
- Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor (Praktik/APL).
Inriktningar och jobb:
Bageri och konditori
Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori.
Exempel på jobb:
- Bagare
- Konditor
Kök och servering
Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.
Exempel på jobb:
- Kock
- Servitris/servitör
Plugga vidare?
Vill du plugga vidare på högskolenivå efter gymnasiet, så kommer det lite exempel här. Du kan plugga vidare på antingen högskola eller yrkeshögskola.
- Köksmästare
- Dietist
- Restaurangchef
- Sommelier