Restaurang & livsmedel | DinTalang

Restaurang & livsmedel

Programmet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på exempelvis restaurang, bageri eller butik. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera. Grundläggande behörighet ingår i programmet för att kunna läsa vidare på högskolenivå.

Det här lär du dig

  • Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering.
  • Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande.
  • Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.
  • Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor (Praktik/APL).

Inriktningar och jobb:

Bageri och konditori

Du lär dig om hantverket inom bageri och konditori.

Exempel på jobb:

  • Bagare
  • Konditor

Kök och servering

Du lär dig om matlagning i restaurang, om servering och om bararbete.

Exempel på jobb:

  • Kock
  • Servitris/servitör

Plugga vidare?

Vill du plugga vidare på högskolenivå efter gymnasiet, så kommer det lite exempel här. Du kan plugga vidare på antingen högskola eller yrkeshögskola.

 

  • Köksmästare
  • Dietist
  • Restaurangchef
  • Sommelier