14 frågor och svar om våra yrkesprogram

1. Hur lätt är det att få jobb?

I många branscher är det stor brist på personal. Till exempel bilmekaniker, undersköterskor, kockar och yrkesförare. Att gå ett yrkesprogram ger goda chanser till anställning direkt efter skolanen, att driva eget (företag ?) och jobba utomlands.

2. Blir man behörig till högskolan?

Ja, i alla Stockholms stads yrkesprogram kan man välja kurser som ger allmän högskolebehörighet inom 2 500 poäng.

3. Kan man börja jobba direkt efter skolan?

Ja, det är fullt möjligt i många branscher. (Eller: Ja, det är fullt möjligt. I några yrken en uppstartsperiod, med uppstartslön) Många får jobb på den arbetsplats där de tidigare gjort sin APL. I några yrken gäller en uppstartsperiod, med uppstartslön.

4. Vad blir man?

Stockholms stad erbjuder 11 olika yrkesprogram. Redan efter tre år har man möjlighet att söka mer än 50 olika yrken som utbildningarna leder till.

5. Jag tycker det är för mycket plugg på ett yrkesprogram? Kan man gå som lärling istället?

Väljer du att lära dig yrket i en lärlingsutbildning så är du halva tiden på en arbetsplats och kommer att prova på utrustning och arbetsmetoder som inte finns på någon skola.

6. Hur mycket praktik är det?

Alla våra yrkesprogram har arbetsplatsförlagt lärande, (APL), i 15 veckor under gymnasietiden. Det innebär att utbildningen är förlagd till ett företag under en viss tid. Där får du lära dig sådant som är lättare att lära ut på en arbetsplats än på skolan.

7. Jag tänkte på bygg, vad betyder det att det är en branschrekommenderad skola?

Det betyder att utbildningen uppfyller branschers krav på hur en yrkesutbildning ska genomföras. Det handlar bland annat om krav på yrkeslärarnas erfarenhet, tillgång till verkstäder, bra APL-platser.

8. Jag tänker på kockyrket. Vilken utbildning ska jag gå? Är det lätt att få jobb?

Du kan söka till Stockholms hotell- och restaurangskola som ligger vid Globen nära stan. Här finns erkänt duktiga lärare och hög kvalitet på undervisningen. Elever vinner tävlingar och alla som vill ha jobb efter examen får det.

9. Jag funderar på yrkesförare, har Stockholms stad en sådan utbildning?

Ja, Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium har en kvalificerad superbra utbildning med modern utrustning och flera inriktningar. Här finns till exempel simulatorer där du kan får testa att köra lastbild ”på riktigt”.

10. Jag tänker starta eget efter skolan. Kan det fungera?

Entreprenörskap ingår i yrkesutbildningarna som separat kurs eller naturligt i hela utbildningen. För många yrken är småföretagande vanligt.

11. Var söker man till gymnasiet?

Det gör du på gymnasieantagningen.se. Sökperioden är från cirka mitten av januari till mitten av februari. I god tid innan dess får du ett lösenord så att du kan logga in dig där.

12. Vad är det för bra med Stockholms stads yrkesprogram?

Våra yrkesprogram arbetar tätt ihop med branscherna, vi har hög kvalitet på utbildningen och mycket duktiga lärare. I Stockholm stads gymnasieskolor får du garanterat minst en termins lärande på en arbetsplats och även grundläggande högskolebehörighet.

13. Finns det fler saker som är bra med Stockholms stads yrkesprogram?

Du är garanterad skolmat i matsal, du kan gå till biblioteket, jympasal och det finns en väl fungerande elevhälsa. Många av våra elever har också vunnit priser i yrkestävlingar ända upp på SM-nivå.

14. Jag ska börja på elprogrammet. Men jag funderar redan nu på att plugga vidare, kanske till projektledare inom belysning. Hur ska jag tänka?

Du kan titta på en yh-utbildning. Det är utbildning på eftergymnasial nivå men är kortare än högskoleutbildning och leder nästan alltid till jobb direkt. Gå in på yhguiden.se.