Vanliga frågor och svar

Gymnasievalet är långt från ett enkelt val för många. Programmen är många, inriktningarna fler, för att inte tala om jobben i slutändan! Men bara ta det lugnt och lyssna till dig själv först och främst. Det är ditt val. Är du osäker så kan du alltid prova att göra vårt test, kanske kommer du närmre ett svar då.

Du har säkert mängder med frågor. Vi har valt ut några av de vanligaste och svarar på dem här nere med hjälp av David Spak, studie- och yrkesvägledare.

Har du andra frågor så får du jättegärna skriva till oss på Facebook eller Instagram, sök bara på @DinTalang. Och du, alla frågor är såklart anonyma.

Lycka till, och välj med hjärtat! ­

Måste jag bestämma nu vad jag ska göra för resten av livet? 

Gymnasievalet kan upplevas som ett livsavgörande val, men så är det absolut inte. De allra flesta byter jobb flera gånger i livet. Gymnasievalet är viktigt, men det avgör inte hela din framtid. När jag gick i högstadiet ville jag bli brandman, i gymnasiet ville jag bli arkitekt. Det slutade med att jag efter gymnasiet arbetade som brevbärare, sedan journalist och nu studie- och yrkesvägledare.

Hur ska jag veta nu vad jag vill göra om 20 år?

Det är inte konstigt om du inte vet vad du vill göra om 20 år. Det är få som vet. Tänk istället vad du vill göra här och nu. Vad är roligt och spännande nu? Vad som händer om 20 år och vad du gör då vet varken du eller jag. Det går alltid att ändra sig på vägen, tänka om och tänka nytt.

Kan man ändra sig?

Självklart kan du ändra dig. Inget är hugget i sten, inte ens ditt gymnasieval. De allra flesta människor byter arbetsplats och yrke under sitt liv. Du har också den möjligheten.

Jag vill kanske plugga vidare sen, måste jag inte gå typ natur då?

Nej. Det är ett vanligt missförstånd. Du kan alltid bli grundläggande behörig till vidare studier från alla program. När du väljer gymnasium ska du välja något du tror att du kommer tycka om. Prata med din studie- och yrkesvägledare så kan du få tips och stöttning i ditt val.

Jag har hört att man inte kan få högskolebehörighet på ett yrkesprogram?

Det stämmer inte. Du kan alltid bli grundläggande behörig till högskola och universitet efter en examen från ett yrkesprogram. Du får en yrkestitel, kan gå ut och arbeta direkt och dessutom grundläggande behörighet till vidare studier, visst är det bra?

Kan man göra karriär om man går en yrkesutbildning?

Ja, absolut. Det kan till och med vara enklare att göra karriär efter en yrkesutbildning, eftersom du får en yrkestitel och kan gå ut och arbeta i princip direkt efter gymnasiet.

Är inte yrkesprogram bara för dem som inte pallar plugga?

Det är en felaktig bild av yrkesprogram. Yrkesprogram kräver mycket av dig som elev och dina lärare har lika höga förväntningar på dig som om du skulle gått vilket annat program som helst. Du måste lägga ner både tid och energi på dina studier oavsett om du går ett yrkesprogram eller högskoleförberedande program.

Mina föräldrar vill att jag ska gå ett högskoleförberedande program. Hur kan jag få dem att förstå att yrkesprogram är bra?

Fråga dina föräldrar vad de studerade på gymnasiet, och jämför med vad de arbetar med nu. Berätta om varför du vill gå ett yrkesprogram och försök få dem att förstå det ur din synvinkel. Glöm inte bort att yrkesprogram ger dig grundläggande behörighet till vidare studier. Om du behöver hjälp kan du alltid kontakta en studie- och yrkesvägledare. Ibland kan även föräldrar behöva vägledning, även om det inte är de som ska välja gymnasium.

Kan man gå bygg som tjej? 

Absolut kan du gå bygg om du är tjej. Ditt kön har ingen betydelse för hur bra du är på något. Vill du gå bygg, då ska du gå bygg. Byggbranschen behöver fler kvinnor. Följ din magkänsla när du väljer gymnasium, inte vad andra tycker och tänker. Glöm inte att det är häftigt att gå sin egen väg.

Kan man gå hantverk som kille?

Självklart. Har du ett öga för detaljer? Tycker du om styling? Välj gymnasium utifrån intresse, inte kön. Det spelar ingen som helst roll. Det är coolt att våga gå sin egen väg. Utan hantverk stannar världen och världen bryr sig inte om du är kille eller tjej.

Måste man jobba med det man har utbildat sig till? Tänk om man tröttnar?

Nej, du kan när som helst byta yrke eller bransch och skapa dig en ny karriär! Det är många som karriärväxlar i livet. Du kanske blir en av dem?

Vad är det som är så bra med ett yrkesprogram? 

Du får en yrkestitel, arbetslivserfarenhet genom praktik (alltså det arbetsplatsförlagda lärandet, APL), du kan gå ut och börja arbeta i princip direkt efter gymnasiet och dessutom blir du ju grundläggande behörig till vidare studier om du skulle vilja studera på exempelvis högskola, universitet eller yrkeshögskola.

Hur funkar det här med omval? 

Omval är din andra chans kan man säga. Det är nu du får chans att ändra i din gymnasieansökan. Du kan lägga till eller ta bort program, ändra inriktningar, rangordning på skolor och lägga till eller ta bort skolor. Du kan ändra hur mycket du vill utan att det påverkar dina möjligheter att bli antagen till det program eller den skola du vill. Men glöm inte att skicka in din ansökan innan sista datumet för omval. Ändrar du i din ansökan EFTER omvalsperioden så kan det påverka dina möjligheter att bli antagen till det du vill. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare om du känner dig osäker.

Ställ då din fråga till oss här: